lauantai 30. maaliskuuta 2013

Tres leches, meksikolainen kakku

Jostain syystä minun tekee aina mieli kokeilla reseptejä, jotka ovat jostakin kaukaa kotoisin ja jotka kuulostavat jossain määrin jopa omituisilta. Ehkäpä se reseptin erikoisuus on juuri se mikä kiehtoo: kun en osaa oikein kuvitella, mitä tästä oikein tulee, niin lopputulos on hauska yllätys. Ehkä tulee jotain ällöä tai sitten ihanaa, ja kenties saa samalla inspiraatiota johonkin ihan muuhun.

Piti siis kokeilla meksikolaista kolmen maidon kakkua. Tres leches on perinteinen herkku todella monissa Latinalaisen Amerikan maissa, ja eri versioissa saattaa olla esimerkiksi kondensoitua maitoa tai marenkimainen kuorrute. Tähän kakkuun keitetään siirappimainen maitokuorrute, joka saa imeytyä kakkuun yön yli.

Tres leches -kakku

4 munaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl maitoa

1,5 dl vettä
50g voita
0,5 dl sokeria
2,5 dl maitojauhetta
2 dl kuohukermaa
tarjoiluun hapokkaita marjoja kuten vadelmia tai herukoita

Lämmitä uuni 175 asteeseen ja voitele uunivuoka, esim. noin 20x30cm kokoinen lasivuoka. Erottele keltuaiset ja valkuaiset omiin kulhoihinsa ja mittaa molempiin desi sokeria. Mittaa ja sekoita kuivat aineet valmiiksi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vaahdota myös keltuaisseos (voit käyttää samaa vatkainta kuin valkuaisille pesemättä sitä). Sekoita joukkoon kuivat aineet ja maito, ja viimeisenä kääntele valkuaisvaahto varovasti sekaan. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ja pistele sitten haarukalla pintaan reikiä, voit tehdä vaikka jonkin kuvion.

Kiehauta kattilassa vesi, voi ja sokeri. Siirrä pois liedeltä ja lisää maitojauhe. Sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella ja jätä jäähtymään vartiksi. Lisää vielä kerma ja tasoita sauvasekoittimella. Kaada kuorrutus kakun päälle (se on melko juoksevaa) ja jätä peitettynä jääkaappiin imeytymään yön yli. 

Tarjoile kakku marjojen kanssa, esimerkiksi vadelmat sopivat erinomaisesti. Yksinään tres leches on melkoisen imelä, mutta sopivan hapokkaiden marjojen kanssa se on herkullista! Pohja on kuin superkuohkea kääretorttu, ja maitokuorrutus siirappimaisen täyteläinen. Sen makeus ja juju on maitojauheessa, jota en olekaan ennen pahemmin käyttänyt ruoanlaitossa. Siitä voisi kyllä hyvin keksiä jotain, koska jauheesta tulee sekä makeutta että täyteläistä, kermamaista makua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti