torstai 14. maaliskuuta 2013

Parempaa lasagnea

En ole oikeastaan koskaan tykännyt lasagnesta. Se on lähes aina tiivistä, jopa kovaa, mautonta mössöä josta ei erota mitään erityisiä makuja. Jonkin aikaa sitten päätin kuitenkin, että annan lasagnelle mahdollisuuden ja teen itse hyvää lasagnea. Konsultoin internettiä melko laajasti ja totesin, että suurin osa ohjeista on aika samantapaisia eikä kovin houkuttelevan kuuloisia. Osassa jopa neuvottiin käyttämään valmiita pussikeittoja tai muuta roskaa... Parempiakin löytyi sitten, ja niistä yhdistelin oman versioni, jossa maku on mielestäni erittäin kohdillaan.

Raaka-aineiden määrät olen joutunut pienentämään hieman yleensä käytetyistä, koska vuokani on ilmeisesti vähän pienehkö. Jos sinäkään et erityisesti rakasta uunin kuuraamista palaneesta juustomönjästä, suosittelen lämpimästi olemaan täyttämättä lasagneastiaa liian täyteen, kuten minä tein ensimmäisellä kerralla. Noin sentti kohoamisvaraa yläreunaan riittää.

Parempi lasagne

tilkka oliiviöljyä
500g jauhelihaa (itse käytän sika-nautaa, rasvaa 10%)
iso sipuli
3 kynttä valkosipulia
isohko porkkana
500g tomaattimurskaa tai kypsiä tomaatteja
1dl punaviiniä
2rkl vasikan- tai häränfondia
2rkl balsamicoetikkaa
mustapippuria
basilikaa, oreganoa, timjamia ym.

25g voita
0,8dl vehnäjauhoa
2dl (ruoka)kermaa
6dl maitoa
muskottipähkinää, suolaa ja valkopippuria
300-400 hyvää rasvaista juustoa raastettuna
lasagnelevyjä

Paista pannulla öljyssä jauheliha ja sipulit kypsiksi. Sillä aikaa raasta porkkana ja lisää pannulle. Lisää myös tomaatti sekä viiniloraus ja mausta fondilla ja balsamicolla. Jätä poreilemaan miedolla lämmöllä ainakin pariksikymmeneksi minuutiksi, jonka aikana valmistat bechamel-kastikkeen. 

Sulata voi kattilassa ja sekoita siihen jauhot. Paista hetki mutta älä anna ruskistua. Lisää kerma voimakkaasti sekoittaen. Sitä mukaa kun seos on tasaista ja alkaa kuumentuessaan paksuuntua, lisää maitoa vähitellen. Sekoita ihan koko ajan äläkä tee muuta samaan aikaan kun kuumennat kastikkeen kiehuvaksi. Keitä hetki, mausta sopivasti ja sulata sekaan kaksi kolmannesta juustoraasteesta. Jos kuitenkin onnistut polttamaan kastikkeen pohjaan 

Tarkista jauhelihakastikkeen maku, lisää pippuria, yrttejä ja tarvittaessa fondia. Koostumus pitäisi olla paksuhkoa mutta kosteaa kastiketta.

Kokoa lasagne vuokaan: ensin lihakastiketta, sitten pastalevyt ja kolmantena bechamel. Minun laakeaan vuokaani tulee kolme kerrosta. Ripottele loppu juustoraaste viimeisen bechamel-kerroksen päälle. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 40 minuuttia, mutta kurkkaa uuniin jo puolivälissä. Jos juusto on jo silloin alkanut ruskistua, laita folio päälle niin väristä tulee kauniimpi kuin tässä minun lasagnessani jonka unohdin uuniin ilman foliota. Kun otat lasagnen uunista, anna sen vetäytyä folion alla tunnin ajan tai pidempäänkin. Heti uunista tultuaan lasagne on vetelää ja löllöä, joten älä ole malttamaton. Odottaessa voit maistella punaviiniä.


Herkullista oli muuten! En enää inhoa lasagnea, mutta muiden tekemiin en taida edelleenkään koskea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti