keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Lapsellista leivontaa

Viime aikoina leipominen on väkisinkin jäänyt vähän vähemmälle kuin mitä haluaisin. Syynä tietystikin ovat nuo pojat, pienempi on vasta muutaman kuukauden ja isompi, reilu kaksivuotias, taas on siinä iässä että joka paikkaan pitää koskea ja kaikki kiinnostaa hirveästi. Tänään sitten päätinkin, että leivotaan pojan kanssa pikkuleipiä niin saa hänkin tällä kertaa osallistua. Selasin netistä muutamia reseptejä, valitsin niistä yksinkertaisimman ja heitin ainekset sekaisin näppituntumalla sen kummemmin mittaamatta. Mausteiksi valitsin ohjeessa mainitun kardemumman lisäksi myös kanelia, jota ei voi koskaan olla liikaa.

Lopputulos oli maultaan oikein hyvä, mutta taikina oli kyllä vähän harmillisen murumaista lapsen leivottavaksi. Poika keskittyikin lähinnä taikinan maisteluun ja jauhojen levittämiseen. Hauskaa oli, ja kuorrutimme vielä yhdessä osan pikkuleivistä.


Ohje oli suurinpiirtein tällainen:

Muropikkuleivät

125g pehmeää voita (pehmennä mikrossa 15 sekuntia tai huoneenlämmössä tunti)
0,75dl sokeria
0,25dl siirappia
3dl vehnäjauhoja
0,5tl soodaa
1tl kardemummaa
1tl kanelia
(Kuorrutukseen tomusokeria, vettä ja elintarvikeväriä)

Ainekset sekoitetaan ohjeen mukaisessa järjestyksessä, kuivat aineet yhdistettynä. Maistellaan taikinaa sormin tai lusikalla. Muotoillaan taikina tangoksi, muussataan murusiksi ja muotoillaan vielä tangoksi kelmun sisään ja laitetaan äkkiä jääkaappiin puoleksi tunniksi jähmettymään. Taikinan voi kaulita n. 4mm paksuksi levyksi ja ottaa muotilla keksejä, tai leikata tangosta sopivia kiekkoja. Paistetaan 180 asteessa paksuudesta riippuen 7-10 minuuttia. Koristellaan jäähtyneenä räikeänvärisellä sokerikuorrutuksella ja ripotellaan nomparelleja lattialle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti