keskiviikko 7. elokuuta 2013

Nopea sitruunakakku kahvipöytään

Löysin kaapin perältä ison purkin sitruunan makuista teejuomajauhetta. Olen joskus siitä tehnyt jääteetä, mutta ei se ole kovin hyvää sen enempää kuumana kuin kylmänäkään.

Mietin, mitä sillä tekisi, ja tulin siihen tulokseen, että sehän on oikeastaan lähinnä sokeria, jossa on sitruunan makua, vähän teeuutetta ja joitain lisäaineita. Eli sitä voi käyttää kuten sitruunanmakuista sokeria. Kokeilinkin sekoittaa sitä maitorahkaan, ja tuli aika hyvää sitruunarahkaa! Viitisen minuuttia kestää, kun jauhe on melkein täysin liuennut rahkan joukkoon.

Suihkussa syntyjä syviä pohdiskellessani sain idean tehdä sitruunaisen kahvikakun, ja pyöräytin sitten tällaisen. Aikaa meni noin tunti paistoaika mukaanlukien. Kakkuvuokakin oli hukassa, joten tästä tuli pitkä leivänmuotoinen kakku. Jos muuten kakkuvuokasi on iso, tästä voi hyvin tehdä tuplamäärän.

Nopea sitruunakakku

2 munaa
1 dl sokeria
1,5 dl sitruunateejuomajauhetta
100 g sulatettua rasvaa
2 dl maitoa
1,5 tl leivinjauhetta
3,5 dl vehnäjauhoja
(sitruunan raastettu kuori)

Laita uuni lämpiämään ja sulata rasva. Riko munien rakenne kulhossa ja sekoita joukkoon sokeri, teejuomajauhe, jäähtynyt rasva (ja sitruunan kuori). Sekoita leivinjauhe jauhoihin, lisää niitä ja maitoa vuorotellen ja sekoita tasaiseksi.

Voitele ja korppujauhota vuoka, kaada taikina siihen ja paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 40 minuuttia.

Nopeaa kuin mikä! Kakku teki kauppansa ja kaikki oli syöty saman päivän aikana. Koekaniinina ollut anoppi tunnisti sitruunan maun ja tykkäsi. Taidan tehdä tätä toistekin, ja voisin ehkä jopa viitsiä koristella seuraavan version vaikka sokerikuorrutuksella.

Tässä vielä toinen oma versioni samasta kahvikakusta, hyväksi havaittu sekin:

Mokkakakku

2 munaa
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
100 g sulatettua rasvaa
1 tl kardemummaa
1 dl kermaa
1 dl vahvaa kahvia
1,5 tl leivinjauhetta
3,5 dl vehnäjauhoja

Laita uuni lämpiämään ja sulata rasva. Riko munien rakenne, sekoita niiden kanssa sokerit, kardemumma ja jäähtynyt rasva. Lisää vuorotellen nesteet ja kuivat aineet, sekoita tasaiseksi. Paista korppujauhotetussa vuoassa 175 asteessa uunin alatasolla noin 40 minuuttia.

1 kommentti: