maanantai 26. elokuuta 2013

Bonchi eli bonsai-chili


Olen muiden kasvien ohella kasvatellut tämän kesän neljää isoa chilipuskaa. Koska tämä vuosi on ollut vasta aloittelijan kokeiluja, lajikkeena on ollut vain tylsä cayenne long slim. Kasvatus on ollut hyvinkin helppoa ja palkitsevaa, joten taidan hankkia joitain jännempiä lajikkeita ensi kevääksi kokeiluun. 

Heti aluksi myös päätin, että vähintään yhdestä chilistä yritän tehdä bonsai-version. Bonchin kasvatus kuulosti loppujen lopuksi aika yksinkertaiselta ja hauskalta, joten ei kun kokeilemaan! Hidastahan se tosin on, kun joutuu alkuun joitain kuukausia vain odottelemaan, että chili kasvaa isoksi ennen leikkausoperaatiota.

Yksi taimistani oli alusta pitäen kasvatettu tähän tarkoitukseen, joten latvoin taimen heti alkuun muistaakseni sirkkalehtien yläpuolelta. Annoin taimen kasvaa jonkin aikaa, ja katkaisin taas toisen haaran. Tämä oli oikeastaan ihan summamutikassa tehty kokeilu, koska en ole koskaan kasvattanut bonsaita tai yrittänyt manipuloida kasvin muotoa. No, tähän katkaistuun haaraan alkoi tulla lehtiä, mutta se jäi huomattavasti ohuemmaksi.

Toinen haara sai kasvaa, ja siitä tulikin iso ja vahva. Nypin kaikki kukat pois koko kesän ajan, jotta kasvu jatkuisi ja varsi vahvistuisi. Chili olisi epätoivoisesti halunnut tehdä satoa ja tuotti sadoittain kukkia, ja lopulta annoin sen kukkia ja tehdä palkoja. Sitten kuitenkin alkoi tulla tilanpuuteongelmaa, joten päätin aloittaa bonsaioperaation. Keräsin chilinpalot vihreinä ja laitoin kuivumaan, kaipa ne tulee käytettyä ruoanlaittoon.

Tässä kuvassa vihreät ovat bonchistä saadut palot ja punaiset on kerätty muista kasveista, jotka ovat koko kesän ahkerasti tuottaneet satoa. Vaikka mies nauttii chilejä parin päivävauhtia ja itsekin käytän niitä välillä, paljon niitä riittää ystäville annettavaksi ja kuivattavaksikin!
Luulin, että minulla olisi ollut kuva chilistä ennen leikkaamista, mutta ei. Joudumme tyytymään vain "jälkeen"-kuviin, edestä ja takaa. Olin aikonut leikata kasvin vielä matalammaksi, mutta totuuden hetkellä epäröin ja jätin korkeamman varren. Jotenkin nuo haarat olivat minusta kivat, ja toivon, että niistä kaikista lähtee uusi, tuuhea kasvu vauhtiin. Tuossa pienessä alahaarassa on pikkuinen chilipalkokin!

Edit: Leikkausoperaation jälkeen siis otin trimmatun puskan viiden litran ruukustaan. Poistin kaiken irtilähtevän mullan ja ylimääräiset juuret käsin repimällä, leikkaamalla ja harjaamalla. Iso ruukku oli melko täynnä juuria, joten paljon niitä lähti että sain sopivan pienen paakun pikkuiseen ruukkuun (alle puoli litraa).
Kun sain bonchin istutettua ruukkuunsa ja tutkailin sitä, päätinkin katkaista sen vielä selvästi lyhyemmäksi. Vasta kun se oli pienessä ruukussaan, siitä näki, mikä on sopusuhtainen korkeus. Ihan kiva siitä tuli, odotan vaan että se juurtuu taas ja alkaa tuuhentua. Sitten saa olla nipsimässä pikkusaksien kanssa.


2 kommenttia:

  1. Miten käytätte chiliä? Siis syöttekö ihan sellaisenaan?

    VastaaPoista
  2. Mies laittaa sitä reilusti pizzan j jopa leivän päälle ja usein lisää valmiiseen ruokaan omaan annokseensa. Itse laitan vaan vähän ruokiin, esim pastakastikkeeseen yhden palon ilman siemeniä silputtuna.

    VastaaPoista