perjantai 9. elokuuta 2013

Virkattuja palloja lapsosille

Virkkasin joitain palloja lapsille. Isomman kanssa käytiin keväällä sirkuskerhossa ja kohta kerho jatkuu taas, joten tein jonglöörauspalloja. Niillä voi harjoitella sirkustemppuja, tai niitä voi mutustella ja heitellä (kuten pienempi tekee).

Tässä eräänä päivänä molemmilla pojilla oli jotkut soppakauhat kädessä ja he yhdessä huitoivat näitä palloja ympäriinsä, ilmeisesti oli jääkiekkopeli meneillään. Silloin kävi mielessä, että ei nuo lapset kyllä kovin kummoisia leluja loppujen lopuksi kaipaa... ;)

Nuo hassunnäköiset "aivopallot" tai "korallipallot" on mukailtu tästä ohjeesta, joka on hyvin yksinkertainen. Se näyttää nopealtakin, mutta silmukoita lisätään niin älyttömästi, että viimeisillä kierroksilla tuntuu, etteivät ne lopu koskaan. Senkin takia oli kivempi virkata joka kerros eri värillä, että näki että työ edistyy edes hitaasti, plus tämä on paljon hauskemman näköinen! Vauvakin tykkää työntää sormiaan näiden poimujen väliin, kun sisältä löytyy jänniä raitoja...

Virkattu jonglöörauspallo / footbag

Tarvitset mitä tahansa lankaa ja sopivan koukun (mieluummin aika pieni koukku), sekä täytteeksi kuivia herneitä (tai vaikka pientä makaronia). Minulla oli Novitan Nallen vahvuisia villa- ja akryylilankoja ja nro 3 koukku.

1. krs: Tee aloituslenki sormesi ympäri ja virkkaa sen läpi 1 kjs. Virkkaa lenkkiin 6 ks niin, että aloituslanka jää silmukoiden väliin piiloon. Kiristä aloituslenkki tiukasti. 

2.krs: Virkkaa jokaiseen ks:aan 2 ks = 12s. (laske koukusta taaksepäin 6 silmukkaa, jotta aloitat varmasti oikeasta kohdasta)

3. krs: Virkkaa *1 ks, seuraavaan silmukkaan 2 ks* = 18s.

4. krs: Virkkaa *2 ks, seuraavaan silmukkaan 2 ks* = 24s.

5. krs: Virkkaa *3 ks, seuraavaan silmukkaan 2 ks* = 30s.

6. krs: Virkkaa *4 ks, seuraavaan silmukkaan 2 ks* = 36s.

Vaikkapa tässä kohtaa voit päätellä aloituslangan. Ompele muutamia pistoja aloituslenkin ympäri, jotta se ei pääse löystymään ja päättele nurjalle (sisäpuolelle).

7.-12. krs: Virkkaa ks jokaiseen silmukkaan.

13. krs: Virkkaa *4 ks, 2 s yhteen* = 30s.

14. krs: Virkkaa *3 ks, 2 s yhteen* = 24s.

15. krs: Virkkaa *2 ks, 2 s yhteen* = 18s.

16. krs: Virkkaa *1 ks, 2 s yhteen* = 12s. Täytä pallo herneillä.

17. krs: Virkkaa *2 s yhteen* = 6s. Tarvittaessa lisää vielä herneitä.

18. krs: Virkkaa muutama ps, kunnes reikä on ummessa. Katkaise lanka, ompele muutamia pistoja mahdollisten pikku reikien ummistamiseksi ja päättele lanka napakasti.

Jonglöörauspallo ja lasten leikkeihin tuleva pallo saa olla napakka eli herneitä kannattaa tunkea niin paljon kuin niitä helposti palloon saa sisään kun se hieman venyy. Footbag saa jäädä löysemmäksi.

Vauvan älylelu eli aivopallero

Tähän voi käyttää mitä tahansa lankaa tai erilaisia lankoja. Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty kahta väriä, joista toisella oli virkattu vain viimeinen kerros kontrastiksi. Minusta hauskin lopputulos tulee, kun tekee vuorotellen kahdella värillä tai joka kerroksen eri langalla. 

Aloitus: Tee aloitusrengas, johon virkkaat 5 ks, sulje piilosilmukalla. Alussa jätä muutaman sentin langanpää, jonka annat jäädä virkatessa työn sisään. Ensimmäisen kerroksen jälkeen voit katkaista ylimääräisen langan.

Ala virkata spiraalina, älä sulje kerroksia. Jos et vaihda väriä joka kerroksella, merkkaa kerroksen vaihtumiskohta. Muutaman kerroksen kuluttua sitä ei muuten näe enää millään, kun silmukat lisääntyvät. 

1.-7. krs: virkkaa jokaiseen silmukkaan 2 ks.

8. krs: virkkaa jokaiseen silmukkaan 1 ks.

9. krs: virkkaa *1 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan*. (Toisessa pallossa kyllästyin ja lopetin jo tähän kerrokseen.)

10. krs: virkkaa jokaiseen silmukkaan 1 ks.

Näin helppoa, pelkkiä kiinteitä silmukoita! Silmukat vaan lisääntyvät niin räjähdysmäisesti, että viimeisillä kierroksilla tuntuu, että ne eivät lopu koskaan... ja tähän menee sitten yllättävän paljon lankaakin, valmiit pallerot painoivat 42g ja 55g.

1 kommentti:

  1. On se kyllä kiva kun lapsille voi tehdä kaikenlaista pientä ja niistä saavat iloa irti ihan uskomattomasti :)

    VastaaPoista