perjantai 17. toukokuuta 2013

Keväiset teellä maustetut kuppikakut

Teki mieli tehdä kuppikakkuja. Halusin käyttää aineksia, joita oli valmiiksi kaapissa, ja kokeilla jotain uutta mitä en ole ennen tehnyt. Selailin pientä kuppikakkukeittokirjaani ja poimin sieltä ideoita: kamomillaiset aamiaismuffinit, perinteinen vaniljakreemi, mantelinen kakkutaikina, sokeroidut kukat... Sekä jossain blogissa näkemäni teellä maustetut pikkuleivät.

Syntyi tällainen resepti. Tee maistuu kakussa jännästi, ihan kuin siinä olisi jotain piparkakkumaista makua, jota ei meinaa tunnistaa. Manteli tuntuu kivasti rouhealta pehmeän täyteläisen kuorrutteen kanssa. Aika makea herkku tämä on, sokerin määrää voi huoletta vähentää jos haluaa.

Teellä maustetut kuppikakut

150g tummaa ruokosokeria
75g kuorittuja manteleita
10g (5 tl) hyvää irtoteetä, esim. earl greyta
150g pehmeää voita
125g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
3 munaa

Kuorrutteeseen
150g pehmeää voita
noin 250g tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl maitoa tai kermaa

Koristeluun
Syötäviä kukkia, esim. orvokkeja
1 munanvalkuainen
sokeria

Mittaa voi valmiiksi ja anna pehmetä huoneenlämmössä pari tuntia. Laita sokeri, mantelit ja tee pieneen sekoittimeen, jolla rouhit mantelit pieneksi (melkein jauhoksi) ja sekoitat ne yhteen. Sekoita kulhossa kaikki taikinan aineet yhteen joko käsin tai vatkaimella. 

Laita 12-lokeroiselle muffinipellille isohkot paperivuoat. Jaa taikina tasaisesti vuokiin ja paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla ja jäähdytä hyvin.

Sekoita voi ja tomusokeri käsivatkaimella tasaiseksi varoen pöllyttämästä sokeria. Lisää vanilja ja maitotilkka, sekoita vielä pari minuuttia. Jos haluat paksumpaa tai löysempää kuorrutetta, lisää sokeria tai maitoa. Kuorruta kuppikakut haluamallasi tavalla hyvin jäähtyneinä.

Kokeilin tehdä sokeroituja orvokkeja koristeeksi, mutta se oli aika epäkiitollista hommaa. Tein niitä kymmenen, tuhrasin aikaa varmaan puolisen tuntia, ja ehkä puolet niistä oli siedettävän nättejä ja loput kummallisen muotopuolia, epätasaisia ja vänkyröitä.
Sinänsähän se on ihan helppoa: valkuainen pieneen kulhoon ja vatkataan vähän haarukalla. Peitetään kukkaset valkuaiskerroksella ja ripotellaan päälle reilusti sokeria. Annetaan kuivua leivinpaperin päällä vähintään tunti.

Lukemassani ohjeessa kehotettiin sivelemään valkuainen sudilla terälehdille. Se ei kuitenkaan onnistunut kunnolla, koska kukat tuntuvat melkein hylkivän limamaista valkuaista, ja sitä oli todella vaikeaa saada joka puolelle terälehtiä. Paras tekniikka minusta oli uittaa kukka reippaasti valkuaisessa liikutellen terälehtiä vähän edestakaisin, ja sitten käyttää sutia liian valkuaisen poispyyhkimiseen. Sen jälkeen sitten reilusti sokeria ensi taka- ja sitten etupuolelle ja varovasti kuivumaan.

Kukat muuten kannattaa leikata ihan kannan vierestä, jotta ne ovat mahdollisimman litteitä. Sokerikuorrutus on sen verran painava, että se vetää terälehdet rumasti taaksepäin, jos kukan takana on iso kanta.


Taisi ne ihan hyvän makuisia olla, kun mies söi kerralla neljä. 

2 kommenttia:

  1. Todella kauniita! Vitsit sain inspiraatiota nyt laittaa kehäkukkieni siemenet multaan, sillä nehän ovat myös syötäviä ja niistä tulisi kyllä tosi ihanan kesäisiä koristeita. Mutta katsotaan nyt päätyvätkö ne sitten kuitenkin vain sellaisenaan esim. salaatin koristeeksi ;) Uskon nimittäin että tuo sokerointi on varmasti melkoista "tuhertamista" :)

    VastaaPoista
  2. Moikka Kaye! Kehäkukat vois olla tuohonkin kyllä helpompia, orvokit on niin heiveröisiä ja terälehdet on hankalasti vähän lomittain. Kehkäkukka olisikin sokeroituna tosi söpö koriste. Ei kun siemenet multaan vaan, eiköhän ne hyvin ehdi vielä itää ja kukkia.

    VastaaPoista