lauantai 11. toukokuuta 2013

Rehut muuttopuuhissa

Taimikasvatus on onnistunut aika hyvin, ja suurin osa kasveista kasvaa ihan silmissä, vahvistuu ja rehevöityy. Niiden valtaama kirjoituspöytä alkaa käydä aivan ahtaaksi, ja miehenikin jo päivitteli asiaa. Hän ei kuulemma olisi ikinä uskonut, että minä saan mitään kasvamaan, ja nyt on tuollainen viidakko ikkunalla. Kiitos vaan luottamuksesta.
Tosi huonosti alkuun lähteneet yrtitkin ovat vähän piristyneet! Timjami alkoi voimistua ja tuuhentua, kun tajusin alkaa lannoittamaan sitä kunnolla joka kastelulla, samoin basilika tykkäsi lannoituksesta ja aurinkoisemmalle ikkunalle siirrosta. Tuossa kennostossa on oreganoa, jotka olivat kertaalleen jo melkein kuolleet, ja ovat nyt alkaneet kukoistaa. Olin osan siirtänyt isompiin purkkeihin, mutta nämä pikkukennoissa ahtaasti kasvaneet voivat paljon paremmin. Omituista.

Koska sisällä alkaa olla ahdasta, olen alkanut ulkoiluttaa taimiani parvekkeella. Alkuun olin hirveän varovainen, kun mielessä pyöri se joku ihmeen maaginen hallavaaran raja kesäkuun alussa... Pelkäsin, että hartaasti kasvattamani taimiparat kuolevat hetkellä millä hyvänsä, jos jätän ne ulos nyt liian pitkäksi aikaa. No, ei kai se homma nyt ihan niinkään mene.

Nyt tomaatit, chilit ja paprikat ovat koko päivän parvekkeella, olen nostanut ne yöksi vielä sisään. Ruohosipuli, auringonkukat ja joku kylvämäni kukkasekoitus ovat siellä yötkin eivätkä ole moksiskaan. Aika lämmintähän siellä kai on, mutta otan kuitenkin vielä varman päälle noiden herkempien rehujen kanssa.

Välillä tuuli täällä kuudennessa kerroksessa on niin kova, että olen ollut huolissani etenkin chilien taittumisesta. Yksi niistä kaatuikin ikävästi ensi päivinä ulkoillessaan (yllä etualalla oleva), joten laitoin sille kepin tueksi. Käsittääkseni tuulenvireessä ulkonaolo kuitenkin vähitellen voimistaa kasveja ja saa ne kasvattamaan varttaan tukevammaksi, joten toivottavasti tämä on vain ohimenevä ongelma. Keppejä on kyllä lisää, ja täytyykin myöhemmin tukea kaikkia noita puskia.

Kirsikkatomaatteihin tuli ensimmäiset kukannuput jo huhtikuun puolella, ja nyt kaikissa kolmessa puskassa on sekä nuppuja, kukkia että pikkuruisia tomaatinalkuja. Niitä on mahtavaa tutkia ja ihailla joka päivä!
Tänään huomasin, että isoimmassa chilipuskassakin on tulossa kukanalkuja. Taidan vielä nyppiä ne pois, jotta kasvi saa ksvaa vähän isommaksi ennen kuin keskittyy chilien tuottamiseen. Chilit ovat kohtuullisen hyvin kasvaneita, ehkä vielä aika hentoja ja harvoja, mutta lehtihangoista on joka puolelta tulossa lisää haaroja ja lehtiä, joten kyllä ne siitä tuuhentuvat.

Seuraavaksi täytyisi siirtää joitain kasveja isompiin ruukkuihin, ja kaipa sitä voisi jo kylvää koe-erän jotain salaattia. Pusseissa lukee toukokuu, joten multaan sitten kai vaan. Ehkä hernettä ja papua voisi myös kylvää viimeistään toukokuun lopulla jos ei ihan vielä. Toisaalta, jos ne paleltuvatkin yllättäen niin ehtiihän sitä sitten kylvää uudet.

2 kommenttia:

  1. Näyttääpä hienolta! Jos muistat niin epäonnistuin lähes täysin niiden (helppojen) samettikukkien kanssa, mutta ne muutamat koulimani taimet voivat vieläkin hyvin! Eli ehkä niistä saa ihan kukkiakin joskus =) Krassit sitä vastoin voivat mainiosti ihan yhtä-kahta lukuun ottamatta jotka joko kastelin liian reippaasti kylväessäni tai olin huonosti rei'ittänyt sillä pinta homehtui eivätkä sitten luonnollisesti itäneet.
    Sain uuden mahdollisuuden myös samettikukkien kanssa sillä ystävä piristi ja antoi itseltään pussillisen samettikukan siemeniä haluttomana itse niitä kylvämään (hänellä on ollut samettikukkia viitenä vuonna peräkkäin). Nyt sitten pohdin ehtiikö niitä enää kylvämään..? Nehän pitäisi kylvää maalis-huhtikuussa...

    VastaaPoista
  2. Hurjan hienosti on sinulla lähtenyt kasvit kasvamaan. Täytyy varmaan itsekkin laittaa herneitä tulemaan kunhan keksin mihin väliin saan ne mahtumaan :)

    VastaaPoista