tiistai 7. toukokuuta 2013

Pakollinen tiskirättikokeilu: simpukkariepu

Tiskirättejä tulvii joka puolelta. Sehän on vähän niin kuin patalappu: törkeän helppo ja nopea tehdä, voi olla ihan yksinkertainen tai hienompi malli, ja käy myös lahjaksi. Ainoa ero tiskirätin hyväksi on, että kukaan ei tarvitse kovin montaa patalappua, mutta tiskirättejä voi himoneuloja ja -virkkaaja hyvillä mielin väkertää 20 itselle ja 50 kavereille. Se on niin kiva kun sen voi vaan heittää pesukoneeseen ja ottaa uuden käyttöön!

Juu, siis anteeksi, ymmärrän kyllä, että monet niistä tykkäävät, mutta en vaan pääse mukaan tähän rättihypetykseen. Rätit on kuitenkin rättejä, ja melkeinpä mieluummin pyyhin roiskeet rullasta leikatulla sieniliinalla. Sain yhden rätin lahjaksi jonkin aikaa sitten, ja se on ihan ok, mutta en jaksa kuvitella että käyttäisin pelkästään sellaisia. Tai tehtailisin näitä lahjaksi kummin kaimoille.

Noh, jämäkuun hengessä olin tässä eräänä päivänä virkkailemassa jotakin jostain käteen osuneesta keränlopusta. Testailin tätä juuri oppimaani virkkaustapaa, jolle en edelleenkään tiedä suomenkielistä nimeä... tunisialainen virkkaus ilmeisesti tai jonkinlainen versio siitä. Sillä olin tehtaillut nämä vauvan tossut aikaisemmin. Nyt aloin tekemään ympyrää, ja jotenkin siitä sitten tuli tämmöinen.

Lopputulos näytti minusta... ei vaan miltään muulta kuin tiskirätiltä, joten virkkasin siihen ripustuslenkin ja päätin että tämä on ensimmäinen tiskirättini. Ikävä kyllä tämä lanka sattui olemaan akryyliä, joten tällä ei mahdollisesti tee käytännössä yhtään mitään. Ehkä tämä on sitten hellanhankausriepu, jos se imukyvyttömänä kävisi edes siihen tarkoitukseen.

Piti sitten ihan periaatteen vuoksi väsätä samanlainen jostain kunnollisesta langastakin. Kaivelin lankavarastojani, ja totesin, etten omista bambulankoja. Enkä mitään hamppu- tai pellavahässäköitä myöskään, jotka voisivat olla hienoja ja muodikkaita tiskirättilankoja. Hah, muodikas tiskirätti. Edelleenkin tämä aihe vähän huvittaa minua.

Noh, löytyi sitten tummanharmaata luomupuuvillalankaa. Se ei ollut jämälankaa, joten en voi sitä lisätä jämälankablogiin, mutta sainpahan jostain tehtyä toisen mokoman rievun. Ehkä jopa käyttökelpoisen yksilön. Yritän kirjoittaa tähän ihan kunnollisen ohjeen.

Simpukkarievussa käytetty virkkaustapa on siis "afghan stitch", johon löytyy ohje esimerkiksi täältä. Koko riepu on pelkästään sitä.

Simpukkariepu

Tee 10 ketjusilmukkaa (tai tuplaketjusilmukkaa).
Aloita joka kerros yhdellä ketjusilmukalla (=1. silmukka) ja poimi loput silmukat koukulle. Ensimmäisellä kerroksella poimi kaikki 10 silmukkaa ja virkkaa ne takaisin.
Toisella kerroksella poimi yhdeksän silmukkaa, kolmannella kahdeksan jne, kunnes lopulta teet vain yhden ketjusilmukan ja sinulla on pieni kolmio.

Seuraavaksi poimi silmukat jokaisesta virkkaamattomasta silmukasta vinosta reunasta, sekä vielä yksi ylimääräinen työn alusta. Virkkaa taas ensin 11, sitten 10, sitten 9 edestakaisin, kunnes jäljellä on yksi silmukka.

Poimi seuraavaan sektoriin 12, seuraavaan 13 jne silmukkaa ja jatka samaan tapaan. Tehtyäsi seitsemän sektoria (joista viimeisessä on 16 silmukkaa), virkkaa sopivanpituinen ripustuslenkki ketjusilmukoista. Kiinnitä se piilosilmukalla ja jatka piilosilmukoita viimeisen rivin läpi, eli samojen lankojen läpi joista poimit silmukat. Päättele ja ompele sauma.

Toivottavasti ohjeesta sai jotain selvää. Jos tuo käytetty virkkaustapa on tuttu, niin tämä on ihan yksinkertaista. Jos ei, niin kuulostaa varmaankin heprealta. Tällä ohjeella tuli aavistuksen pienempi rätti  kuin tiskirätit kai yleensä ovat eli noin 12 x 15cm ohuella puuvillalangalla. Jos haluaa vähän isomman, voi aloittaa 12 silmukalla.

2 kommenttia:

  1. Itsekään en ole vielä yhtäkään tiskirättiä virkannut, tosin juuri tänään näin niin mahdottoman hienoja sellaisia että mieli teki jo. Olen ollut hieman epäileväinen niiden toimivuuden suhteen, mutta jotakin bambulankaa voisin kyllä kuvitella kokeilevani siihen käyttötarkoitukseen. Sellaisista ainakin olen kuullut sanottavan hyvää.

    VastaaPoista
  2. Vaikuttaa mielenkiintoiselta, hauskanmallinen tiskirätti!=)

    VastaaPoista