torstai 2. toukokuuta 2013

Vauvalle jämälankatossut

Lähdin mukaan Jämäkuuhun, mutta tähän mennessä olen kyllä ollut luokattoman huono jämäilijä. Olen aloittanut yhden ison työn uusista langoista ja ostanut lisääkin keräkaupalla. Jonkin verran jämävarasto on sentään pienentynyt kun olen väsäillyt tilkkupeittoa, mutta se ei taida valmistua jämäkuun aikana eikä välttämättä täytä kilpailukriteereitäkään.

Piti siis tehdä edes jotain pientä, jolla pääsen mukaan jämäblogin johonkin kilpailukategoriaan ja saan jämänkulutustilini auki. Tuossa kun ryömiskelee tuo viisikuinen poika, niin hänelle sitten tietystikin tekemään jotain pientä. Hänelle tein siis tällaiset ryömimistossut liukuestepohjalla. Lanka on joku vanha turkoosinkirjava akryylilanka.

Nämä tossut syntyivät, kun törmäsin ohjeeseen, kuinka tehdään "afghan stitch" virkkuukoukulla. En tiedä mitä se on suomeksi, jotkut kai sanovat tunisialaiseksi virkkaukseksi ja sille on olemassa myös erilainen koukku, jossa on nuppi päässä. Tämä onnistuu kuitenkin myös tavallisella virkkuukoukulla, kunhan silmukoita ei ole kerralla kovin paljoa. Ohje englanniksi löytyy esimerkiksi täältä, ja videoitakin löytyy googlella. Jos joku tietää, mikä tämä on suomeksi niin varmaan löytyy suomenkielisiäkin ohjeita.

Toinen yksinkertainen tekniikka, johon törmäsin, oli tuplaketjusilmukat eli double chain. Normaalistihan tasovirkkuutyö aloitetaan tekemällä ketjusilmukoita, ja niihin sitten aletaan virkkaamaan ensimmäistä kerrosta, joka ainakin minusta on aina (langasta riippuen) vähän hankalan tuntuista, eikä reunasta tule välttämättä kovin nätti. Täällä on selkeä video tuosta tuplaketjusilmukkaketjusta, joskin itse tein siinä kiinteitä silmukoita, kun videossa tehdään piilosilmukoita. Nykyään teen tuon aina aloitusketjuksi; se on mielestäni helpompaa ja siistimmän näköistä.

Googletellessani löytyi myös tämä video, jossa näytetään kuinka tehdään pylväsrivi suoraan ilman että täytyy aloittaa ketjusilmukoilla. Aina sitä oppii uutta!

Nuo vauvan tossut oli siis virkattu tällä juuri opettelemallani virkkaustekniikalla tätä Käspaikan perusohjetta mukaillen. Nyörit ovat tuplaketjusilmukkaa ja pohjaan laitoin liukuestekuvion Sinooperista kauan sitten ostetulla liukuesteaineella. Tein sydämet, joista tuli aika karsean näköiset. Olisi pitänyt tehdä vain pilkkuja tai viivoja.
Tossun viimeisessä vaiheessa olisi pitänyt poimia kaikki silmukat koko pohjan ympäri, mutta tällä koukkuilutekniikalla se ei olisi onnistunut mitenkään vaikka olisi ollut pidempi koukkukin. Poimin siis puolet kerrallaan ja tein pohjan kahdessa osassa. Näin onnistui ihan hyvin, ja eteen tullut ylimääräinen sauma oli ihan siisti.

Tällä tekniikalla pinnasta tulee aika paksu ja tiivis, joten käsialan on oltava niin löysää kuin suinkin mahdollista. Jos on pahaa taipumusta kiristellä koko ajan, ei ehkä kannata edes yrittää, koska tämä on ihan tuskaa jos lanka on kireällä. Päätellessä kannattaa ommella reiluja pistoja, niin saumaan ei jää reikiä. Työ käpristyy voimakkaasti, mutta ompelun jälkeen se asettuu aika mukavasti tukevaksi ja jämäkäksi. Varren reuna jäi hieman rullalle, mutta niin se näyttääkin kivemmalta kuin ihan suorana.

3 kommenttia:

  1. Pinta on kyllä tosi kivan näköinen! Minkä kokoista tilkkupeittoa siellä oikein väkerretään? Ite oon tehnyt nyt ihan pientä, kun vauvalle tulee ja siinäkin on ollut ihan tarpeeksi hommaa... :D

    VastaaPoista
  2. Heippa MysteryKnitter ja Kaye, kiva kun kävitte! Siitä tilkkupeitosta tulee kai sen kokoinen miten jämälankoja ja hermoja riittää... jotain metrin pituista ehkä ajattelin, mutta saa nyt nähdä. Ajattelin, että se olisi pikemminkin lattialla pidettävä köllöttelypeitto, mutta sehän valmistuu sitten joskus kun vauva jo vähintään konttaa. Just siksi se innostus vähän lopahti sen kanssa kun ei tiedä, tekeekö lopputuloksella mitään... :)

    VastaaPoista