perjantai 12. huhtikuuta 2013

Viiden minuutin brownie

Jonkin aikaa sitten koin vahvan valaistumisen elämyksen, kun internetin ihmeellinen maailma toi tietooni, että mikrollakin voi leipoa, sopivan pikkuannoksen kerrallaan, ja vieläpä supernopeasti. Kokeilin muutamia versioita Nutella-kakusta, johon ei tarvita kovin montaa ainesosaa ja joka valmistuu noin viidessä minuutissa suoraan kahvikuppiin.

Nutella-annoskakku oli yllättävän hyvää, ja ehdottomasti tuo Nutella oli siinä juuri se ehdoton ainesosa, joka toi suklaisen maun. Sitä ei kuitenkaan ole aina kaapissa (syystä että mieheni syö sen alta aikayksikön), ja toiseksi minua jotenkin häiritsi öljyn laittaminen suklaakakkuun. Se on vaan jotenkin väärin.

Nytpä sitten törmäsin brownie-ohjeeseen, joka muuten onkin lähestulkoon samanlainen, mutta munaa tai leivinjauhetta ei tarvita, ja öljyn tilalla on voita. Voi on sata kertaa herkullisempaa kuin öljy, ja sain myös huomata, että taikina ei jämähdä ikävästi kuppiin kiinni kun se tulee kätevästi voideltua.

Ja jälleen kerran, tämän reseptin paras (ja samalla huonoin) puoli on se, että kaikki aineet löytyvät milloin tahansa kaapista ja herkun voi tekaista todellakin viidessä minuutissa. Eniten aikaa menee odottaessa, että tulikuuma brownie jäähtyy.


Supernopea brownie mikrossa

2 rkl voita
4 rkl sokeria
2 rkl kaakaota
ripaus vaniljasokeria
4 rkl jauhoja
2 rkl maitoa

Sulata voi isohkossa kahvikupissa mikrossa ja pyörittele kuppia vähän voidellaksesi reunat. Lisää kuppiin kaikki aineet ja sekoita tasaiseksi. Taikinan tulisi olla hieman löysää, lisää tarvittaessa hiukkasen maitoa tai jauhoja (koska näin pieniä määriä on vaikea mitata tarkasti).

Paista mikrossa täydellä teholla noin minuutti. Minun mikrossani (850W) minuutti oli sopiva aika. Kypsyyden voi testata tökkäämällä tikulla tai veitsellä, jos siihen ei tartu mitään on herkku valmis. Jos taikinaa tarttuu, laita vielä hetkeksi mikroon. Liian kauaa ei kannata kypsentää tai leivonnaisesta tulee kuiva. Jos teet useamman annoksen, laita jokainen erikseen mikroon.
Brownie lusikoidaan suoraan kupista, mutta voi sen tietysti myös kaivaa lautaselle ja koristella. Kokeilin myös kerran lisätä taikinaan rouhittuja pähkinöitä, mutta ne jäivät vähän koviksi ja irtonaisiksi, sillä eihän mikro niitä yhtään kerkeä minuutissa kypsentää. Sen sijaan suklaanpalat sopivat mainiosti sekaan, jos niitä sattuu löytymään. Kahvia vaan kaveriksi ja se on siinä.

4 kommenttia:

  1. Nopeasti hyvää pöytään on tullut tarpeelliseksi itsellekin opetella nyt kun emme enää asu kivenheiton päässä lähimmästä kaupasta - ja hyvin sitä on pärjännyt joskus pienilläkin tarveaineilla, kun saa tiedon vieraista pienellä varoajalla. Tämä ohje taas vaikutti sopivalta niihin hetkiin, kun tulee armoton makeannälkä eikä kotoa löydy mitään sopivaa apua siihen :)

    VastaaPoista
  2. Tämä on täydellinen just siihen äkilliseen makeanhimoon kun kaivelee kaappeja ja tuskailee, eikö missään ole edes mitään taloussuklaan jämää jonka voisi ahmaista... Nim. Tänäänkin tekaisin hetken mielijohteesta ;)

    VastaaPoista
  3. Thanks for linking to my recipe! I'll definitely try your version with butter instead of oil. Looks very yummy!! xx

    VastaaPoista