sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Parvekepuutarhan kevätkuulumisia

Ihanaa, että kevät on nyt vihdoinkin alkanut tosissaan etenemään. Parissa päivässä iso osa lumesta on sulanut täällä Helsingissä, ja aurinko on paistellut ajoittain siihen malliin, että toivo ikuisuuden kestäneen talven väistymisestä on vihdoin virinnyt. Puutarhurointi-intokin on ihan huipussaan!

Tänään sain vihdoin maalattua parvekekalusteeni mummolassa, jossa olin ne isäni kanssa nikkaroinut jo jokunen viikko sitten. Maali oli Poron sävyistä Valtti aquacoloria, ja litran purkki riitti juuri yhteen kerrokseen näihin kolmeen kalusteeseen. Kahdella kerroksella olisi tullut kivempi ja hopeanharmaampi sävy, mutta tämä saa nyt kelvata.

Puupinta on vähän rosoista ja värisävykin läpikuultava ja hieman epätasainen, joten sovitaan nyt sitten että näistä oli tarkoituskin tulla tämmöiset vähän rouheat. ;) Aurinko paistoi tänään niin häikäisevän kirkkaasti, että en meinannut itsekään nähdä todellista värisävyä, joten se on varmasti kuvissakin vähän mitä sattuu.


Näihin kahteen viljelylaatikkoon tulee monempiin kaksi Ikean trofast-laatikkoa, ne on siis näiden muovilaatikoiden mittojen mukaan tehty. Laatikoita on kaksi vierekkäin, koska kaikki isommat olisivat olleet turhan syviä, ja tämä 23cm syvä tuntui sopivalta. Laatikoihin kylvän varmaankin salaatteja, tilliä ja ehkä porkkanaa, ja istutan kenties paprikan tai mitä minulla sitten onkaan vielä elossa kesällä.
Sitten on vielä tämä pöytätaso, jolle tulee ruukuissa lähinnä yrttejä. Alatasolla voi säilyttää jotain tavaraa. Pöytä on yhtä korkea ja suunnilleen samankokoinen kuin laatikot, kaikki ne on tehty isäni omasta päästä lyhyen yhteisen suunnittelun jälkeen. Ihan simppeleitähän ne ovatkin.

Lisäksi parvekkeelle tulee useampi näitä Ikean fniss-paperikoreja, joista teen köyhän naisen altakasteluruukkuja näin: pohjasta noin 5cm korkeudelle porataan muutama pieni reikä. Teipataan jeesusteipillä ruukun sisäpuolelle pätkä putkea tai letkua, niin että toinen pää on pohjalla ja toinen yläreunassa. Laitetaan lekasoraa reikiin asti ja sitten multaa. Kastellaan letkua pitkin.

Noista paperikoreista tulee sopivan isoja ruukkuja ainakin tomaateille, herneille, pavuille ja kenties chilille ja paprikalle jos ne meinaavat kasvaa oikein hyvin. Voisi niihin laittaa perunaakin (ilman altakastelua). Paperikorit maksavat Ikeassa kaksi euroa, joten pääsee huomattavasti halvemmalla kuin ostamalla oikeita ruukkuja. Noin isot ovat älyttömän hintaisia!

Kalusteetkaan eivät tulleet kalliiksi itse tehtyinä. Lautatavara oli halvinta mahdollista ja maksoi yhteensä alle kymmenen euroa. Maali oli kallein osa, reilu kaksi kymppiä sävytettynä, mutta sehän ei olisi edes ollut pakollinen. Ruuveja ja työkaluja löytyi omasta takaa, ja neljä muovilaatikkoa maksoivat yhteensä 12 euroa. Olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen ja tekeminen oli sitä paitsi kivaa puuhastelua!

Kasveista etenkin kirsikkatomaatin ja chilin taimet voivat hyvin ja kasvavat mukavasti, ne olivatkin ensimmäisiä jotka kylvin kevättalvella. Vähän myöhemmin kylvetyt tomaatit ja paprikat tulevat myös perässä.
Jostain syystä kaikki yrtit ovat toinen toistaan heiveröisempiä ja kitukasvuisempia. Osan olen tosin vasta ihan äsken kylvänyt, mutta ensimmäisten joukossa laitetut persilja ja timjami ovat nekin ihan honteloita pikku rääpäleitä. En tiedä mitä niille pitäisi tehdä. Olen harventanut omasta mielestäni reilusti ja hoitanut hartaasti ohjeiden mukaan. Ehkäpä ne vain tarvitsevat aikaa ja rakkautta.

Tämä kylvö- ja kasvatustyö onkin nyt ekana vuonna aika pitkälti kokeilua ja harjoittelua. Positiivista on se, että minulla on keittiössä puolivarjoinen paikka ja olohuoneessa erittäin aurinkoinen paikka, joten olen voinut kokeilla ja todeta, kumpi on kullekin kasville otollinen. Tomaatit ja timjami rakastavat aurinkoista ikkunaa, suurin osa muista viihtyy paremmin puolivarjossa.

Olen kylvänyt kaikkia kasveja vähän enemmän kuin itse tarvitsen, monestakin syystä. Jos osa kuolee, jää jotain jäljelle. Voin valita itselleni parhaiten kasvaneet ja lahjoittaa loput ystäville, moni taimi onkin jo päässyt uusiin koteihin. Ja kolmanneksi, voin kokeilla vähän erilaisia tapoja hoitaa niitä, esimerkiksi yhden chilin latvoin heti alkuun ja katson, tuleeko siitä tuuheampi puska. Ainakin se lähti siitä haarautumaan.

Kokeilemalla olen myös huomannut, että oikealla hetkellä isompaan ruukkuun istutus vaikuttaa huomattavasti kasvunopeuteen. Oikeastaan mitään ei olisi kannattanut kylvää pieniin jogurttipurkkeihin, koska niistä on vaikeaa siirtää pikkutaimia rikkomatta niitä. Puolen litran kokoiset purkit ovat alkuun hyviä, ja nopeakasvuisemmat kasvit tarvitsevat hyvin pian vielä isompia purkkeja. Ensi vuonna täytyy hyvissä ajoin säästää ja pestä talteen noita litran jogurtti- ja jäätelöpurkkeja, ne ovat käteviä.

Seuraavaksi muistilistalla: hankittava jotain lannoitetta - ehkäpä yrttini lähtisivät sillä parempaan kasvuun ja muutkin alkavat pian kaivata lisäravintoa. Täytyy myöskin yrittää valkata kaupasta hyviä siemenperunoita, kuulemma siikli ja timo olisivat hyviä lajikkeita. Ne saisivat jo mennä ikkunalle itämään, niin voi laittaa maahan sitten noin kuukauden päästä. Kohta se kesä on jo täällä!

2 kommenttia:

  1. Ihanaa että jollakulla on myös ensimmäinen vuosi menossa näiden viljelyiden kanssa! Ite kylvin ihan kukkia, ryhmäsamettikukat on jo mullassa ja koristekrassi on toinen esikasvatettava. Ryhmäsamettikukat sain kyllä nousemaan tosi nätisti - ja nopeasti - mutta nyt jo ainakin puolet taimista ovat nuukahtaneet oudosti. Ja piti olla helppo... :D Mutta epäilen että virhe tuli ainakin siinä, että yritin suihkuttamalla jatkaa kastelua myös taimien nousemisen jälkeen kun ilmeisesti siinä vaiheessa saisi kastella jo reilummin (?). Eli osa varmaan sitten sen takia kuivahti. Toivotaan että nuo loput edes selviäisivät... Niin ja tosi kivan näköiset rakennelmat!!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Kaye kommentista! Mä yritän olla tyytyväinen, että edes osa kasveista kasvaa mukavasti ja lohduttaudun sillä, että myöhemmin voi sitten ostaa valmiita taimia epäonnistuneiden kylvöjen tilalle. Ja jo ensi keväänä on sitten paljon viisaampi! Tulispa se kesä jo pian...

    VastaaPoista