maanantai 8. huhtikuuta 2013

Pehmeät hedelmäiset myslipatukat

Kun on liikkeellä pienten lasten kanssa, täytyy aina raahata mukana sopivaa valikoimaa juotavaa ja naposteltavaa. Kaupasta ostetut valmiit välipalat ovat kuitenkin yleensä joko epäterveellisiä, tylsän makuisia tai sitten vähintäänkin törkeän hintaisia.

Jonkin aikaa sitten kokeilin Nami-Nami-blogin keksejä, joihin tulee vain kolmea ainesosaa: kaurahiutaleita, banaania ja kuivattuja karpaloita. Ne olivat yllättävän hyvän makuisia ollaakseen noin yksinkertaisia, mutta maussa oli ehdottomasti parantamisen varaa. Eikä siihen mitään rakettitiedettä tarvittukaan, että ohjeesta tuli vielä paljon parempi.

Tämä ohje on niin muunneltava kuin voi olla: taikinan voi paistaa nokareina tai levynä ja leikata haluamansa kokoisiksi tangoiksi tai paloiksi. Ainekset ja mausteet voi soveltaa mieltymysten ja sen mukaan, mitä kaapista sattuu löytymään. Määrätkään eivät ole yhtään tarkkoja, kunhan taikina on hiukan löysän kosteaa. Eikä tähän saa aikaakaan kulumaan montaa minuuttia.

Ohjeen voi tarvittaessa tehdä gluteenittomana ja maidottomanakin, kun jättää maitojauheen pois.

Pehmeän hedelmäiset myslipalat

2 pientä erittäin kypsää banaania
2 dl pikakaurahiutaleita (ja kauraleseitä)
2 rkl maitojauhetta
1 rkl miedon makuista öljyä, esim. rypsi tai sulatettua voita
1 rkl sitruunamehua (tai kanelia, vaniljaa, appelsiinin kuorta, kookoshiutaleita...)
1 rkl hunajaa (tai siirappia tai sokeria)
0,5 dl pähkinöitä tai siemeniä
1 dl kuivattuja hedelmiä ja marjoja, esim. karpaloita, gojimarjoja ja rusinoita


Muussaa banaanit haarukalla soseeksi. Jos myslipatukat tulevat ihan pienille lapsille, hienona pähkinät tai siemenet koneella jauheeksi ja tarvittaessa kuivahedelmät hyvin pieniksi paloiksi. Isommille voi jättää reilujakin paloja. Sekoita kaikki aineet keskenään.

Sivele tai suihkuta öljyllä leivinpaperi tai laakea vuoka. Levitä taikina levyksi tai nostele nokareiksi. Jos teet nokareita, muotoile ne tasaisiksi ja hieman litteiksi; ne eivät leviä uunissa.

Paista 200 asteessa 10-15 minuuttia paksuudesta riippuen. Kypsyyden voi kokeilla veitsellä tökkäämällä. Anna jäähtyä ennen kuin leikkaat haluamasi kokoisiksi patukoiksi tai paloiksi.

Tähän versioon laitoin reilusti rusinoita ja karpaloita kokonaisina ja kurpitsansiemeniä hienoksi jauhettuna. Leikkasin kaksivuotiaan suuhun ja käteen sopiviksi pieniksi tangoiksi. Ei tämä ihan "oikeiden" keksien lailla makeanhimoa sammuta, mutta hyviä ovat ehdottomasti! Energiaa näissä on toki melko paljon, mutta kohtuullisen terveellisistä raaka-aineista kuitenkin. Lapsillekin täyttävämpi välipala kuin pelkät hedelmät, ja kätevässä muodossa myös mukaan otettavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti