tiistai 11. kesäkuuta 2013

Nokkoslätyt

Nokkoset ovat oikeaa superruokaa, ja niitä on helppo kerätä koko kesän ajan. Pienimmät lehdet ja nuoret versot ovat parhaita, ja isoistakin puskista voi valita vain parhaat kohdat. Perinteisimmät herkut ovat tietysti pinaatin jalanjäljissä nokkosletut ja nokkoskeitto. Ensimmäisenä testasin mökillä nokkoslettuja, ja niistä tuli herkullisia. 2-vuotias poikanikin söi niitä innoissaan ison kasan.

Nokkosletut

2 munaa
7 dl maitoa
1 dl ohrajauhoja
2 dl vehnäjauhoja
Ripaus suolaa
Sopivasti tuoretta nokkosta

Kerää nuorta nokkosta ja riivi lehdet irti varsista. Sopiva määrä on, kun pieni kattila on reilu puolillaan ilman että lehtiä painaa tiiviiksi. Lorauta pohjalle desi vettä ja kiehauta nokkoset pikaisesti. Valuta ja purista ylimääräinen vesi pois. (Voit käyttää sen hiustenhoitoon, jalkakylpyyn tai puutarhan lannoitteena.) Kiehautettuna nokkosta pitäisi nyt olla noin nyrkin kokoinen möykky. Silppua se pieneksi.Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna taikinan turvota puoli tuntia. Paista haluamasi kokoisia lättyjä ja tarjoile joko tavallisten lättyjen tapaan hillon kera, tai vaikkapa savukalasta ja majoneesista tehdyn tahnan kanssa.

Lättyjä tehdään ehdottomasti pian uudestaan! Samoin aion kuivattaa nokkosta rouheeksi tai jauheeksi, niin sitä voi kätevästi lisätä talvellakin lätty- tai leipätaikinaan tai mihin ikinä keksiikin.

1 kommentti:

  1. Nokkosletut on kyllä aivan ihania :) Mulle sellaista lapsuuden nostalgia ruokaa. Pitääkin lähteä nokkosia keräilemään.

    VastaaPoista