sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Kesäkuun alun viljelyksiä


Parvekepuutarha voi mainiosti ja kuta kuinkin kaikki on jo kylvetty ja taimista suurin osa istutettu lopullisiin isoihin ruukkuihinsa. Isoin ongelma on ollut hirveä puuskainen tuuli, joka on katkonut mm. yhden ison tomaattipuskan, ainoan suoraan kasvaneen nätin auringonkukan alun ja osan basilikan taimista ja chilien oksista.

Tuuli ei täältä kuudennesta kerroksesta avoimelta parvekkeelta mihinkään lopu, joten on ollut pakko vaan tottua siihen. Laitoin lopulta kaikille tomaateille ja chileille kunnon kepit ja sidoin kasvit naruilla niihin, vaikka nuo tomaattilajikkeet (tiny tom ja maja) eivät normaalisti tukea tarvitsisikaan. Asetin ne alas lattialle kaiteen suojaan, jossa ne eivät saa niin paljoa aurinkoa, mutta ovatpahan vähän suojassa tuulelta. Yrttejä ei oikein voi tukea, joten niitä olen yrittänyt siirrellä suojaan myrskyisimpinä päivinä, ja onneksi kasvit ovatkin jo jonkin verran karaistuneet.
Yrteistä osa on jo isoissa ruukuissa, osa odottaa vielä muuttoa. Kovasti ne kaikki ovat tuuheutuneet ja voimistuneet, kun ovat viettäneet jo muutaman viikon raikkaassa ulkoilmassa. Ruukutkin olivat täynnä hienoja, vahvoja juuria! Tässä suosikkini, timjami ja basilika:

Ensimmäisenä kylvetyt bavariansalaatti ja vihersipuli ovat jo aluillaan, myöhemmin kylvetty rucola myös nostaa päätään... herne ja papu menivät juuri multaan, samoin pari muuta salaattia.
Sadonkorjuuseen ei vielä varsinaisesti ole päästy, mutta olen napsinut timjamista versojen päitä niin että se on tuuheutunut mukavasti, ja herkutellut herneenversoilla ja vähän myös villiyrteillä. Nyt juuri on paras aika kerätä luonnosta salaatti- ja teeaineksia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti