tiistai 30. heinäkuuta 2013

Villiyrteistä villiä teetä

Tänä vuonna olen törmännyt siellä täällä juttuihin villiyrteistä ja villivihanneksista, ja ajatus on kuulostanut kiehtovalta. Lähiympäristöstä löytyy suunnattoman paljon käyttökelpoisia, suorastaan herkullisia raaka-aineita, jotka voi vain käydä keräämässä ilmaiseksi, kun vähän tietää, mitä hakee ja mitä niillä tekee.

Olen aloittanut ehkä helpoimmasta päästä, eli teeaineksista ja hyvinkin tutuista kasveista. Olen kerännyt kesän aikana mm. voikukan kukintoja ja nuppuja, pieniä koivunlehtiä (hiirenkorvatkin olisivat huippuhyviä), kuusenkerkkiä, keto-orvokkeja, mustikan-, metsämansikan- ja vademanlehtiä.

Minulla on sattumoisin loistava paikka ainesten kuivaamiseen; jääkaappi hohkaa lämpöä viereiseen kaappiin niin, että siellä kuivuu mikä tahansa nopeasti ja tehokkaasti. Ohuena kerroksena pyyhkeen päällä heiveröisemmät kasvit ovat kuivahtaneet jo reilussa vuorokaudessa melkein täysin.

Marjateesekoitus

Esimerkiksi:
Mustikanlehtiä
Vadelmanlehtiä
Ahomansikan lehtiä
Mustaherukan lehtiä
Mansikan kantoja

Kerää lehdet mahdollisimman nuorina ja pieninä puhtaasta paikasta, parhaimmillaan ne ovat touko-kesäkuussa. Jos niissä on siitepölyä tai muuta likaa, huuhtele ne hyvin ja kuivaa varovasti. Mansikoita syödessäsi leikkaa veitsellä kanta pois niin, että siihen jää hieman hedelmälihaa, ja käytä kannat marjateehen. Laita kaikki kuivamaan ilmavaan, lämpimään paikkaan tai kuivuriin kunnes ne ovat täysin kuivia. Halutessasi murenna isommat lehdet pienemmiksi. Sekoita esim. kolmannes vihreää tai mustaa teetä ja kaksi kolmannesta marjasekoitusta. Hauduta melko pitkään, 5-10 minuuttia.

Tämä sekoitus on hyvin miedon makuinen. Marjaisampaa makua saa, kun lisää teehen vielä kuivattuja marjoja sitten syksymmällä. Niin aion itse tehdä, kunhan saan tuoreita mustikoita kuivattavaksi.

Kukkaisa metsäsekoitus

Esimerkiksi:
Kuusenkerkkiä
Koivun pieniä lehtiä
Mustikanlehtiä
Voikukkia
Keto-orvokkeja
Pihlajan kukkia tai lehtiä
Siankärsämön kukkia
Apilan kukkia
Omenapuun lehtiä
Ruusun terälehtiä

Kerää ja kuivaa kaikki ainekset kuten edellä. Kuusenkerkkiä ja mustikanlehtiä voi kerätä vain ihan alkukesästä, kun ne ovat vielä selvästi vaaleita. Apiloita ja orvokkeja löytyy koko kesän ajan. Näitä sekoituksia voikin tehdä vähän kerrallaan kesän aikana, eri kasvien sesonkien mukaan, varsinkin jos ei ole isoa tilaa kuivattaa paljoa kasveja kerralla.
Näitä on kyllä mukavaa kerätä ja kuivailla! Samalla hyötykäyttöön pääsevät nuo nätit lasitölkit, joita tyhjenee sitä mukaa kun juon lempikahviani. Yksi tölkki on myös hyvää vauhtia täyttymässä viherjauheesta, johon olen vähän kerrallaan kuivaillut villivihanneksia ja oman parvekepuutarhankin aineksia.

Tässä vielä muutamia hyviä linkkejä villivihanneksiin ja -yrtteihin liittyen:
Helpoimpia villivihanneksia
Kalenteri keruuajoista
Hortoilijat-blogi, paljon tietoa ja reseptejä

1 kommentti:

  1. Kiitos tietopaketista, ehkä sitä itsekin innostuu ensi keväänä olemaan asialla :)

    VastaaPoista